A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Золотоніської міської ради

Фізкультура по-новому: учням викладатимуть 3/4 види спорту одночасно

Дата: 09.08.2021 08:44
Кількість переглядів: 41

З 2022 року в закладах загальної середньої освіти запровадять нову модельну програму з фізичної культури у 5-х класах, а з 2023 року — у 6-х класах. Пілотування цього стандарту почнеться восени в 5-х класах.

— Ми хочемо змінити і уроки фізичної культури, і підходи вчителів фізичної культури, — розповіла Галина Коломоєць, начальниця відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти в МОН під час проведення круглого столу «Новій українській школі — нова фізична культура».

Як було?

Починаючи з 5-го класу на уроках фізичної культури додавались модулі певних видів спорту. На початку кожного навчального року вчителі обирали чотири види спорту, яким вони хотіли навчати класи. На жаль, викладачі з року в рік повторювали одні й ті самі модулі. Основна причина — невелика кількість освітніх програм саме для вчителів, де вони могли б почерпнути інформацію про нові актуальні види спорту та сучасні методики викладання.

Як стане?

Відтепер модулі видів спорту обиратимуть учні спільно з учителями. Одночасно можна обирати 3−4 модулі. Так-так, це означає, що в одному спортивному залі може одночасно викладатись 3−4 види спорту на кожному уроці (завдяки чому це стане можливим — читайте нижче).

На уроки фізичної культури в школах має відводитись 3 години на тиждень — для всіх типів закладів освіти. Рухова активність дітей у школах має становити 6 годин на тиждень.

Протягом навчального року на вибір учням має бути запропоновано 12−16 варіативних модулів. Ці варіативні модулі спорту мають змінюватись кожної чверті або кожен триместр.

Що передбачають варіативні модулі?

Вибір для дитини

Безпеку на уроках

Гендерність

Доступність

Як в одному залі викладати 3−4 види спорту?

Для цього вчителі мають обирати різні виду спорту, які можливо проводити на невеликій площі. Це — петанк (вид спорту, в якому учасник має докинути спеціальні пружні кулі з принтами монстриків до цілі), чирлідинг, мініфутбол, теніс, корфбол (командна гра з м’ячем, схожа на баскетбол).

Чи справиться із цим один вчитель?

Звісно, ні. Саме для цього школам треба буде планувати спільні уроки для кількох одновікових паралелей. Якщо в залі три 5-ті класи — відповідно, з ними будуть троє вчителів. Вони зможуть контролювати ситуацію на трьох майданчиках, де учні займатимуться різними видами спорту.

Які стандарти оцінювання?

Оцінювання уроків фізичної культури буде формувальним. Головна мета уроків — щоб дитина рухалась, отримувала емоційне задоволення, не переживаючи про проходження нормативів.

Як отримати потрібне для уроків спорядження?

Інвентар школа може закуповувати під кожен варіативний модуль. Отже, якщо у вчителів немає потрібного обладнання — можна звернутись до керівника закладу освіти, до директора департаменту чи начальника управління ОТГ і подати клопотання на закупівлю. Є перелік інструментарію, який ви можете через тендер закупити до свого навчального закладу.

Компетентно

Олександр Педан, лідер руху JuniorZ:

«Якщо в дитини немає сил і міцного здоров’я, ніяка математика їй в житті не допоможе. Є сумна статистика: тільки 5% школярів випускаються зі школи без проблем зі здоров’ям — від сколіозу до проблем із зором. Отже, рухова активність має стояти на першому місці в школах. Для цього треба зробити уроки фізичної культури цікавими для дітей».


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень