A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Золотоніської міської ради

Семінар початкових класів

Дата: 03.05.2023 10:41
Кількість переглядів: 15

          

Твій вчитель не той, хто тебе вчить,

а той, в кого вчишся ти.

Річард Бах

26 квітня Благодатнівська ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Г.П.Берези радо зустрічала гостей, які відвідали семінар початкових класів. Приємним сюрпризом для учасників заходу став феєричний виступ танцювального колективу «Let's Dance» (керівник Рибалко Олена Олександрівна), яким школярі та колеги вітали гостей школи.

Згідно Плану КУ "Золотоніський центр професійного розвитку педагогічних працівників" темою семінару стало вивчення новітніх освітніх трендів для формування ключових компетентностей молодших школярів. Як саме формувати ключові компетентності за допомогою фондів музею розповіла присутнім Дорош Раїса Михайлівна, вчитель-методист, керівник Народного музею «Пам'ять». Знайомство зі школою гості вже традиційно розпочали саме з нього. Під час екскурсії Раїса Михайлівна рекомендувала колегам, як доцільно використовувати музейні експонати, щоб учні могли швидше запам'ятовувати та ефективніше використовувати навчальний матеріал.

Для усвідомлення педагогами власного творчого потенціалу, своєї здатності до креативного мислення та вміння створювати нові освітні технології вчителька 1 класу Водяник Надія Володимирівна провела мотиваційний інтерактив «Креативність – шлях до професійного успіху».

Роботу семінару продовжила заступник директора з навчально-виховної роботи Лозова Ірина Михайлівна, яка познайомила учасників семінару з освітніми трендами 2023.Ірина Михайлівна вважає, що можливості сучасних цифрових технологій призводять до нових форм комунікації та взаємодії учасників освітнього процесу. І ці комунікації стають дедалі різноманітнішими, багатоканальними, персоналізованими.

Новітні технології створюють середовище для навчання, яке практично неможливо організувати іншими способами. Вони надають можливості дистанційної взаємодії з об’єктами, які недоступні в інших умовах, подорожей у часі, одночасної взаємодії з фізичними та віртуальними об’єктами із застосуванням AR, можливість дистанційного спілкування з іншими людьми.

Продемонструвала власний досвід роботи з використання освітніх трендів у школі вчителька 4 класу Жук Валентина Сергіївна. Цікаво та детально Валентина Сергіївна розповіла, які тренди використовує найчастіше. Вчителька запропонувала до уваги колег фрагменти уроків з використанням технологій, які допомагають учням отримувати живий досвід, навчатися критично мислити, розв’язувати проблемні завдання, на практиці відпрацьовувати отримані знання та навички.

Методичний супровід здійснювала консультант КУ ЗЦПРПП Карлик Галина Вікторівна. Вона наголосила, що сучасні педагогічні технології виокремлені в Концепції Нової української школи для застосування у початковій ланці. Галина Вікторівна зазначила, що при оптимальному застосуванні та поєднанні новітні освітні тренди здатні значно підсилити ефективність освітнього процесу в початковій ланці й отримати гідний результат у вигляді комплексу не знань, вмінь та навичок, а компетентностей, необхідних для життя та подальшого навчання молодших школярів.

Вона акцентувала увагу колег на здійсненні підсумкового оцінювання учнів за рівневою шкалою, особливостях оформлення класного журналу та свідоцтв досягнення учнів 4 класу.

Здивував та захопив гостей школи освітній експрес «Подорожуємо трендами». Об'єднавшись у групи, вони рухалися станціями та вивчали нові освітні тренди. Із «VR та AR технологіями учасників семінару познайомила Жук В.С. Це один із найцікавіших освітніх трендів, що повністю змінює уявлення про навчальний процес. Віртуальна (VR) і доповнена (AR) реальність дозволяють додати до навчання елементи гри та інтерактиву, зробити його наочнішим і, безперечно, більш цікавим. Власноруч виготовивши глечик на віртуальному гончарному крузі, учасники семінару в цьому пересвідчилися.

«Цифровізація» - важливий тренд сучасної освіти, який точно залишиться надовго з нами. Про нього та форми роботи, які пропонує освітній тренд розповіла Жиглатова Алла Михайлівна, вчителька 2-Б класу. До цього явища відноситься не тільки перехід на дистанційне навчання, але також збільшення ролі мобільних технологій та створення цифрового середовища для вчителя та учнів. Алла Михайлівна відмітила, що для її учнів смартфон – це друг, який допомагає робити навчання цікавішим.

Гейміфікація – це освіта у формі гри. Саме ігрові механіки неабияк мотивують учнів виконувати домашнє завдання, проходити навчальні тести, розуміти складні теми та краще орієнтуватися у вивченому матеріалі.«Вчися граючи!» – основне гасло гейміфікації в навчанні наших учнів. Детально про способи використання на уроках веб-квестів, буктрейлерів та емодзі-історій розповіла ЗНВР Лозова І.М. Виконавши завдання ігрового шоу, гості переконалися, що це справді сучасні та потужні засоби формування компетентностей.

STEAM-підхід до навчання дозволяє готувати дітей до професій майбутнього, зазначила вчителька 3-Б класу Татаренко Марія Михайлівна, працюючи з колегами на станції «STEAM – освіта». Однозначно, вивчення теми комплексно ‒ це запорука не тільки розвитку критичного мислення та засвоєння базових навичок і методів наукового дослідження, а й закріплення у дітей природної цікавості до дослідження світу.

Підводячи підсумки роботи семінару, директор КУ «ЗЦПРПП» Наталія Василівна Строкань відмітила, що сучасний освітній процес та виховання особистості майбутнього вимагають новітніх рішень і використання інноваційних прийомів, інструментів для навчання. Педагогічні колективи громади вдало поєднують традиційні методики з інноваційними формами роботи, використовуючи різноманітні онлайн-платформи та онлайн-інструменти для навчання. Наталія Василівна та учасники семінару високо оцінили роботу педагогічного колективу Благодатнівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Г.П.Берези з питання впровадження сучасних освітніх трендів для формування ключових компетентностей молодших школярів, що було відображено у віртуальному класі (virtual classroom) на платформі «Kahoot!».


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень