A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Золотоніської міської ради

22 січня - День Соборності України

Дата: 24.01.2018 11:26
Кількість переглядів: 20

22 січня - День Соборності України - знаменна дата для українського суспільства.

 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві було урочисто проголошено об’єднання у єдину соборну Україну двох державних утворень. Тих утворень, що постали на уламках різних імперій.  «Уперше західно- і східноукраїнські націоналісти, які протягом поколінь проголошували існування між ними братерських зв’язків, увійшли в контакт між собою в масових масштабах»  писав видатний українсько-канадський історик Орест Субтельний.

Шляхи до незалежності нашої держави були тернисті і не прості. Наступні покоління повинні знати і берегти пам’ять про тих патріотів – героїв, які стояли у витоків незалежності.

Золотоніській гімназії ім. С.Д.Скляренка поталанило. 22 січня 2018 року  учні 9-х класів відкрили  пересувну виставку «Люди Свободи», підготовленудо 25-ї річниці незалежності Українським інститутом національної пам’яті спільно з каналом UA.

 Це виставка, що розповідає про людей, які своєю працею та боротьбою в минулому столітті зробили можливим відновлення незалежності України.

 Ці люди дуже різні — поети і політики, військові і музиканти, науковці й художники. Їх опір теж був різноманітним — хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось — із пензлем. Кожного з них жорстоко ламали — когось у тюрмі, когось у “шарашці”, фізичними чи моральними тортурами. Жоден із них не мав можливості реалізувати свій потенціал на повну потужність. Вони не стали тими, хто очолив незалежну країну, не дописали чудової пісні чи вірша, не подарували світові ще одного важливого винаходу чи прекрасної картини. Але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через часи неволі.

         Завдяки таким Людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал. Але героїв виставки 26. Останній з них віддав життя, щоб зберегти свободу України вже у ХХІ столітті.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень