A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Золотоніської міської ради

Тиждень  шахової логіки: розвиваємо інтелект та логічне мислення

Дата: 23.04.2019 11:44
Кількість переглядів: 13

У сучасному суспільстві глобального розповсюдження здобули різноманітні пристрої, що спрощують життя – як локально, в побуті, так і у глобальному, всесвітньому масштабі.

Комп’ютер, телефон, планшет та інші гаджети стали настільки звичними складовими нашого життя, що навіть діти дошкільного віку все частіше віддають перевагу комп’ютерній грі, аніж “дитинству” у класичному його розумінні. Діти ХХІ століття більше зацікавлені сучасними пристроями, аніж книгою чи прогулянками на свіжому повітрі.  Проте кожні батьки хочуть виростити зі своєї дитини генія, чому не сприяють різноманітні “іграшки”. Досягти компромісу нескладно – талановита дитина повинна вміти думати, а цього дитину можна навчити за допомогою модельної гри – шахів.

За твердженням психологів, шахи допомагають тренувати розум та кмітливість дитини, вчить її логічному міркуванню та оцінці своїх дій. Більшість дітей, які вміють грати в шахи, показують вищі результати в інтелектуальному розвитку, і як наслідок – у дорослому, самостійному житті, аніж їхні однолітки.  Причина проста – шахові заняття вимагають від дитини зосередженості та великої кількості роздумів, досягти яких можна під час практичної роботи за шахівницею з тренером.

Розуміючи актуальність питання логічного мислення, у нашій школі ще у 2015році вперше на Черкащині до варіативної складової освітньої програми початкової школи було введено предмет «Шахова логіка», що значно прискорило процес ознайомлення дітей з основними видами логічних задач, логічними діями та операціями, основними поняттями сучасної логіки .На базі сучасного шахового клубу «Гамбіт» у нашій школі проходять цікаві заняття, авторами яких стали учителі-експериментатори гімназії Березанчук І.М., Богма Т. А., Шевченко С.М.,,Давиденко О.І., Уварова О.А., Стець О.В., Закала Л.В.

Протягом 4 років молодші гімназисти опановували шахову логіку, поєднуючи ігрові методи навчання з серйозними ходами в шахи. Сподіваємося, що з часом для когось шахи перетворяться у хобі, для когось шахова логіка знадобиться для підвищення якості математичної освіти. Доволі часто шахи стають поштовхом до нових знайомств, товариськості та допомагають  виховати характер.

Отож, ТИЖДЕНЬ  шахів, логічних ігор, відкриття нових комбінацій та стимулювання фантазій---розпочато!

День перший:

«А чи грають у шахи у вашій родині, чи то близькі друзі?» Запитання від маленьких кореспондентів із 2-А класу підняли настрій, налаштували на серйозну роботу, змотивували до участі у «Ранковому колі». Було ефектно, пізнавально та весело!! Дякуємо класоводу Уваровій Олені та її допитливим другокласникам.

День другий

Свою майстерність продемонстрували учителі початкових класів Верещака Алла та Березанчук Ірина, .Це був день візиту польської делегації до школи, тому іноземцям було цікаво побачити фрагменти занять з логічного мислення. Було безліч питань та приємні відгуки.

 

День третій

Цього дня до нас завітали дітлахи із садочків «Сонечко» та «Берізка», які демонстрували свою винахідливість, уміння  знаходити вихід у неординарних ситуаціях, долати лабіринти та блискавично розгадувати головоломки. Наші маленькі друзі отримали сертифікати переможців та залишили вражаючі спомини про «розумну» квест-кімнату з шахами. Дякуємо  завідуючим садочків-Соколан Вікторії та Якушиній Людмилі за організацію команд малят та гімназійному учителю Березанчук Ірині за змістовно проведений квест.

День четвертий

Ми перебуваємо на узагальнюючому етапі обласного експерименту з «Розвитку логічного мислення молодших школярів засобами шахової логіки», тому, апробувавши цей важливий курс, вирішили поділитися досвідом з колегами інших шкіл міста. Це був день відкритих дверей: учителі, батьки, старші гімназисти мали можливість  побувати на заняттях з шахової логіки у досвідчених учителів-Богми Тетяни, Пасенко Олени, Стець Оксани, Закали Лариси. Після побаченого було проведено бліц-конференцію із колегами-початківцями, продемонстровано 4 авторських посібники та робочі зошити для учнів .Це  друкований продукт-наукові надбання наших гімназійних учителів, які щоденною кропіткою працею доводили, що навіть учитель, який не має титулів шахіста зможе дати знання з шахової логіки. А тепер час ділитися досвідом, щедро передаючи важливу справу у надійні руки усіх бажаючих взяти такий цікавий курс .Методист відділу освіту Карлик Галина схвально відгукнулася про  напрацювання гімназійних початківців та вдало пожартувала зі спогадів про початок експерименту, коли не мали ні якоїсь літератури з цього питання, ні досвіду. А тепер –першопрохідці  важливої  науки!

День п’ятий:

Це було святково, театралізовано, повчально та круто!!! «Капелюшник» Оксана Стець разом із Алісою з Країни див вправно, швидко «водили» лабіринтами та мотивували розгадувати квест.

Вчіться разом з нами шахової логіки та мандруйте  стежиною відеороликів і вражаючих світлин! Приємного перегляду!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень