A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Золотоніської міської ради

Конкурс з української мови імені Петра Яцика

Дата: 23.11.2021 18:37
Кількість переглядів: 25

З метою утвердження статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання у молодого покоління українців поваги до мови свого народу   09 листопада 2021 року у всіх загальноосвітніх навчальних закладах Золотоніської громади проведено І етап XХІІ Міжнародного конкурсу знавців рідної мови  імені Петра Яцика. У ньому взяли участь 1499 учнів 3-11 класів.

        Школярі та педагоги палкі шанувальники рідного слова. Традиційно цього дня молодші школярі зібралася у стінах навчальних закладів громади у вишиванках і з чудовим настроєм, адже їхні наставники приготували безліч чудових творчих завдань: складали «кольорові слова» і плели «віночок українських слів», слухали українські народні казки і грали в пальчиковий театр, писали диктант «Любіть мову» і вправлялися у навичках вживання фразеологізмів у мовленні. А ще працювали в групах, малювали, співали українських пісень, складали оригінальні вироби з природних матеріалів, присвячені рідній мові.

      У 5-11 класах шкіл громади проведено заходи інформаційного та інтерактивного характеру: мовознавчі та фото-квести, челенді, ігри, турніри, змагання та з ерудованості, відеоінтерв’ю, експромт-діалоги, мовні перерви, конкурси мемів про українську мову, вікторини істинності та фейків про книги,  фразеологічні та лексикологічні батли «Душа народу», «Наголошуймо правильно», «Наш недруг – суржик», «Чому я не люблю писати диктанти (відверті зізнання охочих), «Що я роблю для того, щоб писати диктанти краще?» (поради відмінників і не тільки), «Фразеологізми у моїй родині (презентують учні 5-6 класів), «Найкращі почерки школи», «Найграмотніші учні школи» (за результатами радіодиктантів), «Словник учнівських жаргонізмів» (доступний за сканованим QR-кодом), «Із учнівських есеїв» (укладені вчителями).

      У шкільних бібліотеках проведені свята та конкурси віршів про рідну мову, бібліотечні уроки «Топ-20 цікавих фактів про українську мову», книжкові та відеоперегляди, організовано книжково-ілюстративні виставки "Розцвітай же, слово, і в родині, і у школі", "Про українську писемність та мову", " Там, де живе рідна мова, живе український народ".

    Учнівська та вчительська аудиторії громади (навіть дистанційники), працівники відділу освіти, КУ «Золотоніський центр професійного розвитку педагогічних працівників» активно долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту єдності.

     12 листопада учні 3-11 класів шкіл громади стали учасниками Всеукраїнського онлайн-марафону знавців української мови ім. П. Яцика. У зв’язку з переходом у червону зону другий етап конкурсу відбувся у режимі он-лайн 20 листопада 2021 року. На рівні громади змагалися 52 переможці шкільних етапів. Найкращі результати продемонстрували учні гімназії ім. С.Д.Скляренка, спеціалізованої школи № 2 та загальноосвітніх шкіл № 3 та №6. Вікторія Шеремет, учениця 3 класу загальноосвітньої школи № 3 (вчитель Дубинець Н.В.), Володимир Калюжний, учень 4 класу спеціалізованої школи № 2 інформаційних технологій (вчитель Капля А.Г.), Маргарита Постригань, учениця 5 класу гімназії ім. С.Д. Скляренка (вчитель Щепетна В.Д.), Мирослава Харченко, учениця 9 класу загальноосвітньої школи № 6 (вчитель Грекало Т.І.) візьмуть участь в обласному етапі конкурсу з української мови.

        Хід Дня писемності та конкурсу імені Петра Яцика висвітлено в засобах масової інформації, на сайтах шкіл та у соціальних мережах.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень