A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Золотоніської міської ради

Нещодавно голови Вознесенської, Новодмитрівської та Піщанської ОТГ зініціювали зустріч начальників відділів освіти об’єднаних громад з керівництвом управління державної служби якості освіти в Черкаській області, що відбулася у Золотоніській міській р

Дата: 16.03.2021 19:52
Кількість переглядів: 147

– У Золотоніській територіальній громаді ситуація набагато краща, ніж в інших ОТГ. Але не тому, що ми найрозумніші, чи ба найкреативніші, – зауважує Мар’яна Едуардівна. – Справа в тім, що у нас вже була основа, тобто, сформований відділ освіти. У процесі децентралізації до нього доєдналися тільки декілька садочків і шкіл із колишніх 5 сільських рад. У наших колег з цим складніше.

Інші територіальні громади не мали управлінського органу освіти, їм набагато важче торувати цей шлях самим.

Тож за круглим столом ми поділилися тими напрацюваннями з вирішення проблем, які вже подужали, заодно радилися, як забезпечити надання якісних освітніх послуг. У контексті цього до нашої розмови долучилася начальник управління державної служби якості освіти України в Черкаській області Оксана Компанієць.

За словами Мар’яни Ніщенко, з очільницею управління обговорили не тільки навчально-виховний процес, а й усе, що стосується закладів освіти, починаючи від харчування, обладнання, методичного забезпечення, кваліфікації вчителів до надання самих освітніх послуг. Адже Оксана Анатоліївна знає проблеми освіти зсередини і може дати слушні поради.

– У ході спілкування торкнулися багатьох тем. Зокрема, говорили про освітню мережу і наповнюваність навчальних закладів, про нові законодавчі акти, у тому числі, що стосуються введення триступеневої системи освіти – це 1-4 класи, 5-9 класи і ліцеї. Багато хто такі новації сприймає неоднозначно, але ще є час, аби розібратися в цьому. Такі новації планують започаткувати з 2024 року, хоча розглядається законопроєкт про їх відтермінування до 2027 року. Тому вирішили у напрямку реорганізації освітньої структури не робити ніяких рухів, допоки не буде законодавчих актів, що дадуть нам підстави проводити подальші реформаторські процеси.

Важливим аспектом розвитку освітньої галузі є освітні субвенції. Цю проблематику також озвучили у ході діалогу за круглим столом.

– Державна субвенція не покриває усі потреби освіти Золотоноші, адже кошти спрямовані на загальноосвітні, спеціалізовані школи, гімназію, і зовсім не одержують такі асигнування дошкільні установи та інші дитячі заклади. Тож кошти на їх утримання доводиться додавати з місцевого бюджету. Ми чітко розуміємо, що це інвестиції в наше майбутнє, – пояснює посадовиця.

Щодо нового стандарту початкової освіти (Нової української школи), то, зі слів пані Мар’яни, ОТГ мають виділяти 30% коштів з місцевих бюджетів для закупівлі обладнання та іншого учнівського начиння. У Золотоноші все це буде. З представниками громад поділилися досвідом щодо заборони батьківських внесків.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень