A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти виконавчого комітету Золотоніської міської ради

Верховна Рада дозволила не складати випускні іспити, але для вступу ЗНО обов’язкове

Дата: 19.06.2020 21:37
Кількість переглядів: 21

Випускники 11-го класу зможуть не складати Державну підсумкову атестацію (ДПА) у 2020 році через коронавірус. За це на сьогоднішньому засіданні, 18 червня, проголосувала Верховна Рада (за — 356 депутатів). Нагадаємо, законопроєкт №3669 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року» запропонували вчора. Його невідкладно направили на підпис Президенту.

«Законопроєкт не скасовує обов‘язкового ЗНО. Він робить добровільним складання державної підсумкової атестації (ДПА) у формі ЗНО», — наголосила  т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

«Проєкт передбачає зміну норми Закону України «Про освіту» щодо визначення Урядом в умовах карантину тривалості навчального року, а також надання учням (студентам), які завершують здобуття повної загальної середньої освіти, права вибору виду оцінювання їхніх результатів навчання — шляхом річного оцінювання, або державної підсумкової атестації, або державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання» — зазначають на сайті Верховної Ради.

Таким чином, учні можуть бути звільнені від ДПА або добровільно скласти ДПА у формі ЗНО. ЗНО було і залишається обов’язковим для вступу до закладів вищої освіти.

Скласти зовнішнє тестування можуть також випускники інших років, які планують вступати до закладів вищої освіти у 2020 році.

Голосування за законопроєкт №3669 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року»

«Установити, що у зв’язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням», — йдеться в законопроєкті.

Міністерство освіти і науки України готове до проведення ЗНО в безпечних умовах та відповідно до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України та епідеміологічної ситуації. Скасування ЗНО є неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики.

Нагадаємо, що ДПА для 4-х та 9-х класів Міністерство освіти і науки скасувало ще в березні.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень